Convectoren
Verwarmen met convectoren
​
Na de radiator is de convector het meest gekozen verwarmingselement. In vergelijking met radiatoren warmen convectoren sneller op, koelen ze sneller af en zijn ze beter regelbaar omdat er geen restwarmte is. Een ander voordeel van een convector is dat je hem volledig in de vloer of in een kast kunt integreren, zodat hij alleen zichtbaar is door het rooster en dus geen kostbare ruimte in beslag neemt.
Soorten convectoren en hun verschillende ontwerpen
​
Dankzij de talrijke uitvoeringen integreer je de convector eenvoudig in elk interieur. Ze zijn meestal kleiner dan radiatoren voor bijna dezelfde hoeveelheid warmte. Er zijn ook convectoren met dubbele warmtewisselaars, zodat u het meeste vermogen in het kleinste formaat kunt krijgen. Naast reguliere wandmodellen heb je lage en extra kleine modellen die voor ramen of onder lage richels passen. U kunt de inbouwconvector in een nis, achter een kast of achter een paneel plaatsen.
Voor- en nadelen van convectoren
​
+ Omkasting is heel goed mogelijk en zorgt voor rust in uw interieur
+ Voor grote raamoppervlakken zijn convectoren ideaal omdat je ze ook op de vloer kunt installeren
+ Energieverbruik is 10% lager dan bij radiator en zijn hierdoor ook milieuvriendelijk.
+ Een convector gloeit niet na, uit is uit.
+ Een convector is kleiner en lichter dan een radiator en kan daardoor gemonteerd worden op valse wanden
​
- Duurder dan radiatoren
- De lucht circuleert bij convectiewarmte, wat voor stofdeeltjes in de lucht zorgt. Dit betekent niet alleen vaker afstoffen, het kan ook nog eens ongezond zijn. Ook de huisstofmijt gedijt bij convectoren.
- De luchtstroom van de convectoren mag niet onderbroken worden. Je kan er dus geen handdoek of kledij opleggen om te drogen.